2013 m. liepos 28 d., sekmadienis

Cukinijų apkepas

Myliu cukinijas. Labai. Tinka visur, skanu, nekaloringa, sveika, o ir terliotis daug nereikia, ypač jei turi mažų jaunučių cukinijų, kurioms net odelės lupti nereikia. Šiai dienai, vieno tinklaraščio įkvėptas cukinijų apkepas. Idėja iš čia. Kadangi gaminau su idėja, kad patiekalas bus pavalgymui, tai gavosi 4 didelės porcijos, tačiau manau, kad užkandžiams, ar į kokį vaišių stalą taip pat tiktų, gal netgi sueitų ir kaip garnyras :) Turėtų būti skanu ir gaminant įpjaustyti karšto rūkymo kumpelio ar netgi saliamio :>

Nom Nom Nom
Visas patiekalas
Porcijų skaičius
1 porcija
1136 Kcal
4 didelės
284 Kcal

Ingridientai:

3 jaunutės cukinijos (apie 700g nupjovus galus ir nusunkus)
1 pundelis svogūnų laiškų (apie 50g)
1 mocarelos rutuliukas (apie 60g, naudojau "Rokiškio", kur pokely 4 rutuliukai)
50 g kieto/puskiečio sūrio (naudojau 22% "Valio Lacey Swiss", pirktas Maximoje, kaina 23,99lt/kg)
60g paprastų kvietinių miltų (60g yra mažadaug pusė klasikinės viskio taurės :))
0,5 a.š. kepimo miltelių
2 kiaušiniai
2/3 stiklinės pieno (2,5% riebumo)
1 nemažas pomidoras (apie 200g)
1 1/2 stiklinės smulkintų kalafioro žiedynų (apie 250g)
margarino skardai ištepti bei kalafiorams apkepinti (naudojau Rama Light)
prieskoniai pagal Jūsų skonį (naudojau, druską, baltuosius pipirus, Saldvos kepsnių prieskonius ir džiovintus čiobrelius)

Kaip darom?

Cukiniją sutarkuojam burokine tarka ir nusunkiam. Aš visus tarkius tiesiog sudėjau į sietelį (duršliką :)), ir palikau nusivarvėti, kol ruošiau visa kita.

Kalafiorus susmulkinam maždaug 1cm skersmens trupinukais, supjaustom svogūnų laiškus ir viską pakepinam ant nedidelės ugnies su trupučiu margarino. Kepam, kol kalafiorai pradeda gelsti, tada pabarstom trupučiu druskos, pipirų ir čiobrelių, pamaišom ir atidedam į šalį.

Atskirai sutarkuojam sūrius (smulkia tarka). Atskiram inde suplakam kiaušinius su pienu. Beriam pusę šaukštelio druskos, pipirų, kepsnių prieskonių ar kokių kitų prieskonių pagal your own taste. Į masę įmaišom miltus (sumaišytus su kepimo milteliais), geriau būtų be gumulėlių ir paliekam kokiai 10 minučių pasibrinkinti. 

Tuo metu pusžiedžiais supjaustom pomidorą, margarinu ištepam skardą ir jungiam orkaitę ant 200°C.

Plakiniui išbrinkus, suberiam mocarelą, gerai išmaišom ir pilam jį visą ant cukinijų masės, suberiam keptus kalafiorus, gerai išmaišom. Jei atrodo per nelyg skysta, primaišom kokį šaukštą ar du miltų. Viską suverčiam į margarinu (arba alyvuogių aliejum) teptą skardą. Ant viršaus sudedam pomidorus ir šaunam į orkaitę kokiai 15 minučių. Ištraukiam, apibarstom sūriu ir dar kepam 20-25 min. (Kadangi mano orkaitė sena, tarybinių laikų ir nei viršus kepa, nei šiaip aišku, ant kiek laipsnių kepa, tai man kepė kiek ilgiau, kol viršus pasirodė valgomos spalvos ir medinis pagaliukas neaplipinėjo tešla :))



Tips&Tricks:

  • Kaip ištepti skardą riebalais neišsitepant rankų? Tiesiog, ant rankos reikia užsimauti paprastą permatomą polietileno maišelį, juo užkabinti riebalų ir paprasčiausiai ranka su maišeliu ištepti skardą. Jei turit vienkartinių pirštinaičių, dar geriau :)
Edit note: kitą kartą tikrai dėčiau daugiau miltų ir vietoj 2, imčiau 3 kiaušinius. Apkepas gavosi skanus ir labai minkštas, purus, tikėjausi šiek tiek "kietesnio" :>

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą