2013 m. rugpjūčio 4 d., sekmadienis

Ryžiai su burokėliais

Trumpai, drūtai ir paprastai :) Kadangi mėsos valgau neįspūdingai daug, kartas nuo karto "pramuša" ant burokėlių. Nors ką čia meluosiu, burokėlius visad mėgau, tad here we go! Įkvėpimas parėjo iš čia. 

Nom Nom Nom
Visas patiekalas
Porcijų skaičius
1 porcija
1134 Kcal
4
283.5 Kcal

Ingredientai:

120g ilgagrūdžių nevirtų ryžių (apie 2/3 stiklinės)
450g konservuotų/virtų/marinuotų/raugintų burokėlių (kitaip sakant, visas stiklainiukas be skystimo, sutarkuotų burokine tarka)
200g žirnelių (ėmiau konservuotus, bet gal labiau būtų tikę šaldyti)
250g baltųjų pupelių (1 skardinė)
1 vidutinis baltasis svogūnas, supjaustytas pusžiedžiais
1 šauktas margarino (naudojau Rama Light)
universalūs prieskoniai arba paprasčiausia druska

Kaip darom?

Kodėl baltas svogūnas? Iš tiesų tai tiktų čia bet koks, tiek paprastas, tiek tas pats raudonas, kuris taip dažnai būna siūlomas naudoti tik salotoms. Mano pasirinkimas buvo labai paprastas. Kadangi neturiu po langaid darželio, svogūnų teko eiti pas tetą parduotuvę "IKI", na o ten paprasti lietuviški svogūnai švelniai tariant, atrodė klaikiai. Bet šiuo atveju, baltasis suėjo labai puikiai. Beje, jei dažnai gaminat vištieną, baltas svogūnas su ja yra itin skanu ir labai maloniai dera ;)

Ryžius išverdam pagal instrukciją. Aš mėgstu išvirtus iki visiško minkštumo, tad taip dariau ir šį kartą.

Keptuvėje išlydom šaukštą margarino, dedam pusžiedžiais supjaustytą svogūną. Kepam kol lengvai suminkštėja ir pagelsta, lengvai pabarstom prieskoniais, tada sudedam visus virtus ryžius ir burokėlius (jei naudojam konservuotus, prieš tai juos nuvarvinam). Kepam kokias 5 minutes, vis pamaišant, kol viskas tolygiai nusispalvina burokėliais.
Tada sudedam žirnelius ir pupeles, išmaišom ir karts nuo karto vis pamaišant kepam maždaug kokias 8 minutes. Šioj vietoj vos tik viską gerai sumaišom, reikėtų paragauti kepinio ir pasižiūrėti, kaip su skoniu, priklausomai nuo Jūsų naudotų produktų ir ryžių paruošimo, gali būti, kad daugiau jokių prieskonių ir nebereikės. Jeigu visgi reikia, pabarstom universaliais ar druska. Kadangi receptas nėra labai tradicinis ir įprastas, pradžiai siūlau su visokiom žolelėm gal geriau neeksperimentuoti, nebent tikrai žinot, ką darot :) Mano praktika rodo tai, kad naudojant burokėlius, su prieskoniais visada reikia būti atsargiems, nes truputį per daug, ir atsiranda pvz koks pelėsio kvapas, o tai nėra labai malonu. Todėl visad siūlau lietuviškai (o gal rusiškai čia skaitos? :)), druskytės ir pipiriukų! :)



Tips&Tricks:

  • Margarinas, kurį naudoju (Rama Light, gal daug kas mane pasmerksit, bet man jis skanus ir viskas! :)) yra pakankamai kaprizingas karščio atživlgiu, t.y. ganėtinai greitai įkaista dar nespėjęs išsilydyti. Todėl pvz.: kad ir kepant svogūnus, margariną ir svogūnus sudedu kartu nelaukdama, kol jis iki galo išsilydys.
  • Jeigu kepimui naudojat paprastus marinuotus arba virtus burokėlius (manieji iš karto buvo "ala" salotos, tai su daugiau prieskokių ir riebaliuko :), prieš tai kokią valandą juos galima palaikyti apšlaksčius paprastu aliejum (pirmumas alyvuogių, bet tinka belekoks) ir citrinpipiriais. Gaunasi žymiai skanesni ir vėliau kepant ne taip stipriai praranda skonį.

p.s. kitą kartą svogūnus pjaustyčiau tikrai smulkiau, o ir burokėlių "sulčių" šiek tiek pasilikčiau viso šio gėrio patroškinimui :) Skanaus!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą