2013 m. rugpjūčio 10 d., šeštadienis

Vištienos ir šparaginių pupelių salotos

Buvo ilga ir sunki savaitė, per kurią prisikaupė nemažai idėjų ir jau išbandytų receptų. Bet apie viską iš eilės. Šiam įraše pasigirsiu savo nauju atradimu, vištienos salotom su šparaginėm pupelėm. Kai gaminau, nuoširdžiai nežinojau, ko tikėtis ir ko laukti, nes receptas buvo absoliučiai "iš lempos". Žinojau tik viena, kad noriu aš tų pupelių ir noriu vištienos :)

Nom Nom Nom
Visas patiekalas
Porcijų skaičius
1 porcija
1325 Kcal
4 nemažos
331,25 Kcal

Ingridienai:

500g vištienos krūtinėlės
25g (apie 2 šaukšai) avižų sėlenų 
1 nubrauktas šaukštas miltų
1 a.š. kokoso drožlių
800g šparaginių pupelių (naudojau 2 pirkitnius pokus šaldytų)
400-500g pomidorų (maždaug 4 slyviniai)
380g morkų (man gavos 3 pirktinės morkos)
90g 10% riebumo grietinės (naudojau jogurtinę "Žemaitijos", gaunasi apie 3 kupini šaukštai)
universalūs prieskoniai, baltieji pipirai, paukštienos prieskoniais ("Saldva"), druska, citrinpipiriai
Vorčesterio padažas

šiek tiek alyvuogių aliejaus (jei neturit nedegančios keptuvės, kurioje galima kepti be riebalų)

Kaip darom?

Pirmiausia pasiruošiam vištieną lengvam pamarinavimui. Išilgai supjausčiau plonomis, maždaug 0,5 cm storio "riekelėmis" ir susluoksniavau jas pabarstydama prieskoniais ir apšlakstydama Vorčesterio padažu. Palikau šaldytuve kokiam pusvalandžiui.
Šparagines pupeles perploviau (prieš tai neatšildinėjau) ir sudėjau į verdantį vandenį. Virti reikia apie 5-8 minutes su šaukštu druskos. Kol verda, pajungiam orkaitę ant kokių 200°C. Skardą išklojam sviestiniu kepimo popieriumi. Išvirtas pupeles kiek įmanoma sausiau nukošiam ir paskleidžiam ant skardos. Apibarstom pipirais, universaliais prieskoniais ir trupučiu avižų sėlenų bei miltų (vos vos, tik kad mėtytųsi grūdeliai, jie šparagines pupeles nelabai aplips, bet užtat labai pasitarnaus surenkant nuo jų drėgmę). Kepiau gerą pusvalandį, kas kokias 5 minutes vis pamaišant, kadangi norėjau ne traškių, o tokių truputį padžiūvusių pupelių. Ko gero tai ir buvo pagrindinė salotų paslaptis, nes traškios čia nelabai būtų tikę :)
Toliau imamės vištienos. Sumaišom likusias sėlenas, miltus ir kokosus. Kadangi pas mane vištiena po marinavimosi paliko ganėtinai "drėgna", jokių kiaušinių nenaudojau. Kitu atveju dar reikėtų ko gero poros kiaušinių baltymų. Kadangi kepiau keptuvėje, kurioje nebūtina naudoti riebalų, labai stipriai vištiena neapskrudo, bet užtat tapo labai sultinga. Paprastai keptuvei reikėtų ją patepti šiek tiek alyvuogių aliejaus. Taigi, lengvai vos vos apvoliojam kepsniukus biriame mišinyje ir kepam iš abiejų pusių, kol iškeps (o kepa labai greitai :)).
Burokine tarka susitarkuojam morkas ir pagal pageidavimą, susipjaustom pomidorus. Atvėsusią vištieną supjaustom nedidelėm trumpom juostelėm.

Kadangi tokias "rimtesnes" salotas gaminu iš karto keliems kartams, visų ingridientų iš karto nemaišau (todėl ir fotografijų nepavyko padaryt viso galutinio rezultato :)), o sumaišau tik porcijoms. Sumaišius ingridientus, apibarsčiau citrinpipirias ir apipyliaus grietine.

Man labai labai LABAI patiko ir tikrai kartosiu dar ne kartą! :)

Tips&Tricks:
  • Gera keptuvė tikrai padės sutaupyti virtuvėje nemažai laiko ir kalorijų, tad šiam pirkiniui manau, kad reikėtų nepagailėti pinigėlių (juk gera keptuvė ir tarnaus vos ne amžinai :)). Pati naudoju Tefal firmos keptuvę "So tasty" (mokėjau berods apie 80Lt). Absoliučiai nesvyla niekas, nesiraižo (net ir stipriai brūžinant šakute), o kas svarbiausia, kadangi neprikepa, tai net ir baisiauios kepimo atliekos nusiplauna vos ne po parasta vandens srove.
  • Jei perkat šaldytas šparagines pupeles ar briuselio kopūstus, visada juos perplaukite vandneniu prieš ruošiant. Kiek pastebėjau, iš šaldytų, tai vienintelės daržovės, kuriose būna smėlio, žemių ar šiaip purvo atliekų.
  • Aš pati česnako nenaudoju, bet turiu pripažinti, kad šiam receptui vištienos marinavimui ir kepimui jis tikrai būtų tikęs :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą